Teksty (i nie tylko) na temat weganizmu

Dlaczego weganizm?

Trzeba podkreślić z całą stanowczością, że tzw. zwierzęta gospodarskie nie są zabijane tylko dlatego, że hodowca chce zarobić na ich ciałach przerobionych na kotlety czy sznycle. Giną również zwierzęta eksploatowane wcześniej na mleko czy jaja: krowa, która przestała „dawać” wystarczającą ilość mleka i kura, która nie znosi już tyle jaj, by hodowcy opłacało się ją utrzymywać przy życiu.

Przeczytajcie tekst Katarzyny Biernackiej, w którym prezeska Empatii w przystępny, niezwykle konkretny i przekonujący sposób pisze o powodach, dla których warto podjąć decyzję o przejściu na weganizm. Zachęcamy do lektury!

 


One tego nie chciały — o zwierzętach

 


Jajka bezklatkowe — mit a rzeczywistość

Kury wykorzystywane do produkcji jaj pochodzą z wylęgarni, gdzie pisklęta płci męskiej (które nie mogą znosić jajek) są zabijane zaraz po wykluciu. Każdego roku setki milionów tych bezbronnych istot duszą się na śmierć lub są mielone żywcem na nawóz lub paszę dla zwierząt.

Kurom używanym do produkcji jajek, w tym również jajek określanych jako „bezklatkowe”, kaleczy się dzioby, aby zminimalizować urazy, jakie zadają sobie nawzajem, gdy przebywają stłoczone na fermie.

Wszystkie zakłady produkcji jajek, niezależnie od typu i wielkości, zabijają kury nioski, których zdolność do znoszenia jajek spadła (przeważnie po dwóch latach), gdyż karmienie wycieńczonych osobników wpływa bezpośrednio na zmniejszenie dochodów. Ciała „wybrakowanych” kur są często tak wyniszczone, że nikt nie chce ich kupić. Zostają zatem użyte do produkcji nawozu, przerobione na paszę dla zwierząt albo po prostu wywożone na wysypisko śmieci.

Kury mogą dożyć 10 i więcej lat, jeśli pozwoli się im żyć swobodnie, bez eksploatacji i rzeźni. Opiekują się swoimi młodymi, karmią je i chronią, podobnie jak robią to inne zwierzęta.
 

Oryginał na stronie: http://www.humanemyth.org/hm_cagefree_polish.htm

 


Szczęśliwe krowy — mit a rzeczywistość

Aby utrzymać nieprzerwaną produkcję mleka, krowy są rok rocznie zmuszane do przechodzenia cyklu ciąży i porodów, a cielęta są im zaraz odbierane. Podczas oddzielania matki i dzieci rozpaczliwie wołają się nawzajem.

Wszystkie formy hodowli mlecznych są związane z przymusowym zapładnianiem krów. Człowiek siłą wkłada ramię głęboko do odbytnicy krowy, aby ustawić pozycję macicy, a następnie wciska instrument do pochwy krowy, aby wprowadzić nasienie. Klatka służąca do unieruchomienia zwierzęcia podczas tej procedury jest przez przemysł mleczny powszechnie nazywana poskromem (od „poskramiania”), a w USA — rape rack, czyli „klatką gwałtu”.

Około połowa urodzonych cieląt jest płci męskiej. W hodowli na mleko nie mają racji bytu i dlatego wysyła się je do ferm, gdzie są hodowane na cielęcinę albo bezpośrednio na aukcję, gdzie w wieku zaledwie paru dni są sprzedawane i zabijane. Cielęta płci męskiej używane do produkcji cielęciny są bezceremonialnie poddawane kastracji i zabijane w wieku czterech miesięcy, po tym jak spędziły swoje krótkie życie w małych boksach lub zagrodach.

Po 4-6 latach krowy mleczne stają się „wybrakowane” od ciągłej przymusowej produkcji mleka. Często już słabe i chore, cierpią zarówno podczas transportu na aukcję/targ, jak i w rzeźni. Dla tych delikatnych zwierząt są to traumatyczne przeżycia. Krowy mogą żyć 25 lat lub dłużej, jeśli pozwoli się im żyć swobodnie, bez eksploatacji i rzeźni.
 

Oryginał na stronie: http://www.humanemyth.org/hm_happycows_polish.htm

 


Stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics i Dietitians of Canada w sprawie diet wegetariańskich

Akademia Żywienia i Dietetyki wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób.

Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców.

Powyższa opinia pochodzi ze Stanowiska na temat diet wegetariańskich (w tym diety wegańskiej) opublikowanego przez największą na świecie organizację zrzeszającą dyplomowanych dietetyków — Academy of Nutrition and Dietetics (do 2012 roku: American Dietetic Association).

Pierwszy raz Stanowisko to ogłoszono w 1997 roku. Następnie aktualizowano je w 2003 i w 2009 roku. Na parudziesięciu stronach znajdziecie wyniki analizy dostępnych badań na temat diet wegetariańskich. A.N.D. odnosi się do najważniejszych składników odżywczych w dietach wegetariańskich, w tym wegańskiej. Jest również mowa o takich dietach na poszczególnych etapach życia oraz zestawienie informacji na temat zależności między występowaniem i profilaktyką chorób a dietami wegetariańskimi.

Dostępne są przetłumaczone przez nas dwa dokumenty:

Stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics oraz Dietitians of Canada z 2003 r.
Stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics z 2009 r.

Zachęcamy do lektury.

* * *

Serdecznie dziękujemy tłumaczowi Piotrowi Kujawie za przetłumaczenie Stanowiska z 2003 r. w ramach wolontariatu!

 


Idea weganizmu — wywiad z Katarzyną Biernacką podczas VII Tygodnia Weganizmu

 


Empatyczne porady dla początkujących wegan i weganek

Weganizm to dobra wiadomość dla zwierząt, środowiska i dla Ciebie. Jeśli szanujesz zwierzęta, to weganizm jest logicznym i empatycznym wyborem. Ponieważ każda większa zmiana wymaga wsparcia logistycznego, przedstawiamy na naszym blogu 12 porad dla początkujących wegan i weganek.

 


Białko roślinne vs białko zwierzęce — wywiad z Damianem Parolem podczas VII Tygodnia Weganizmu

Przekaż dotację