Program Tygodnia Weganizmu 2018

Warszawa

14.04 (sobota)
Akcja uliczna „Jestem zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć" z Anonymous for the Voiceless

Sześcian Prawdy

Akcja uliczna „Jestem zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć” i "Sześcian Prawdy"

W sobotę 14 kwietnia spotykamy się na kolejnej odsłonie akcji portretowej „Jestem Zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć”. Wspólnie pokażemy przechodniom portrety zwierząt wykorzystywanych i krzywdzonych przez człowieka. Przypomnimy, że zwierzęta nie są rzeczami, a codzienne wybory ludzi, takie jak pożywienie, ubiór czy rozrywka, często są dla nich wyrokiem. Jak te wybory wpływają na zwierzęta pokażemy na nagraniach w drugiej części happeningu. Filmy przedstawiają standardowe, lokalne praktyki związane z wykorzystywaniem zwierząt.

Kilkadziesiąt osób stojących w milczeniu, trzymających tablety i plakaty z portretami różnych zwierząt w symboliczny sposób zwraca im osobowości, biografie zabrane przez mechanizm ich wykorzystywania, często przybierający formę przemysłu. Chcemy zaznaczyć, że nie są jedynie numerami, liczbami w statystykach. Każde z nich jest unikalną, czującą jednostką. Są traktowane jak narzędzie, towar, surowiec, rzecz.

Podczas akcji będziemy rozdawać ulotki o weganizmie i prawach zwierząt. Weganizm jest sposobem życia, w ramach którego staramy się minimalizować własny wkład w wykorzystywanie zwierząt. Będzie można porozmawiać na temat zdrowotnych, ekologicznych i etycznych kwestii diety roślinnej.

Znajdź czas na empatię, przyprowadź znajomych, pomóż!


Kiedy: 14 kwietnia 2018 (sobota), godz. 16:00
Gdzie: Plac Zamkowy
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń
15.04 (niedziela)
Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

Weganizm, spróbujesz?

Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

W niedzielę 15 kwietnia spotykamy się na kolejnej smacznej odsłonie pojedynku blogów :) Łączy je weganizm, pasja do gotowania oraz empatyczny program Weganizm, spróbujesz?, który zrzesza już ponad 100 wegańskich blogów kulinarnych.

W tym roku będziecie mieć okazję spróbować pyszności przygotowanych na Waszych oczach przez autorki blogów Dobre Zielsko, Swojsko z fasolką, Vege Kolektyw i wybrać potrawę, która najbardziej urzeknie Wasze kubki smakowe. Podobnie jak w pozostałe dni warszawskiego Tygodnia Weganizmu zorganizujemy konkurs z nagrodami od naszych sponsorów.

* * *

Dobre Zielsko

Małgorzata Kubica, Dobre Zielsko o sobie:

"Nazywam się Małgosia, mieszkam w Poznaniu. Zdrowym odżywianiem i wegetarianizmem interesuję się od wczesnych lat nastoletnich. Prawie 19 lat temu zostałam wegetarianką, a od 6 lat jestem weganką. Ukończyłam dietetykę i specjalizuję się w dietach wegetariańskich, eliminacyjnych oraz w dietoterapii w chorobach autoimmunologicznych. Obecnie studiuję jeszcze ziołolecznictwo, bo uważam, że w roślinach tkwi moc! Półtora roku temu założyłam blog wegański Dobre Zielsko poprzez który promuję zdrową dietę roślinną - prostą, zbilansowaną, bez cukru i zbędnych dodatków, opartą na produktach nieprzetworzonych i sezonowych. Moją pasją jest fotografia kulinarna, góry i jazda na rowerze, najlepiej w górach."

* * *

Swojsko z fasolką

Beata Głowacka, Swojsko z fasolką o sobie:

„Byłam dzieckiem niejadkiem. Myślałam, że zwyczajnie lubię jeść tylko kilka potraw… Jednak, gdy sama ruszyłam w gary gotując po swojemu, ze swoich ulubionych i sprawdzonych składników, okazało się, że kocham jeść bardzo wiele… Tylko niektóre produkty nie odpowiadały mi i zapachem, i wyglądem, i sposobem niezbędnej obróbki. Tak zostałam wegetarianką 30 lat temu. Dalej zainteresowałam się pochodzeniem tego, co używałam, i tak zostałam weganką lat temu 15. Przyszły obostrzenia zdrowotne w rodzinie i kuchnia przeobraziła się w raj dla niskoglikemicznych bezglutenowców lat temu 5. I tak moja kuchnia wyewoluowała z „pieczonych niedźwiedzich łap” rodem z książek Karola Maya do półmisków pełnych kolorowych roślin rodem z opisów doskonałego ogrodu Eden, gdzie zwierzaki ufnie przychodziły do ludzi ku obopólnej radości. Używam tylko nieprzetworzonych, naturalnych składników. Unikam olejów na korzyść potężnych ilości świeżych warzyw, owoców i nasion. Bloguję, bo chcę pomóc tym, którzy pragną jeść i żyć zdrowiej, naturalniej. Na pokazach kulinarnych udowadniam, że można szybko i tanio przygotować smaczne dania z samych roślin przyjazne diabetykom, bezglutenowcom i osobom walczącym z nadwagą. Natomiast na kudłatego królika rzucam się jedynie, żeby go… pogłaskać, a przed dzikiem… zwiewam. I innych zachęcam do podobnej aktywności fizycznej. W końcu ruch to zdrowie :-)"

* * *

Vege Kolektyw

Agnieszka Mroczek, Vege Kolektyw o sobie:

"Mam na imię Agnieszka. Choć blog Vege Kolektyw to w dużej mierze dziennik rodzinnego gotowania, fotografię potraw i ich opisy przygotowuję dla Was właśnie ja. Od 18 lat jestem wegetarianką, a od ponad 5 weganką. Zawodowo i z prawdziwej pasji zajmuję się biochemią roślin jadalnych i leczniczych, co skutkuje przemycaniem czasem na blogu informacji o właściwościach zdrowotnych użytych w przepisach roślin. Chyba bardziej niż gotować uwielbiamy jeść i smakować, co ma przełożenie na naszą domową kuchnię, w której dania mają być szybkie, proste i sezonowe, a jednocześnie pełne smaków, aromatów i kolorów. Także zdrowe i wartościowe, choć bez rezygnacji z ulubionych smaków i z zachowaniem zdrowego dietetycznego balansu. Na blogu staram sie pokazać, że prosta i zdrowa kuchnia nie musi być nudna i monotonna. I cieszę się, że będę mogła poczęstować Was na żywo jednym z naszych ulubionych dań – zielonym curry z tofu w wyjątkowej wersji, trochę poza definicją tej potrawy. Do zobaczenia!"

* * *

Kiedy: 15 kwietnia 2018 (niedziela), godz. 11:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń
16.04 (poniedziałek)
Co wiemy o doznaniowości ryb? — wykład profesora Andrzeja Elżanowskiego, zoologa i bioetyka


Co wiemy o doznaniowości ryb?

W świecie nauki całkiem sporo, powszechnie jednak większość z nas ma nikłe lub wręcz błędne pojęcie o tych fascynujących kręgowcach. Postanowiliśmy mówić o rybach oddzielnie, gdyż wydaje nam się, że wymagają szczególnej uwagi. Nie mają mimiki twarzy takiej, jaką przemawia do nas pies czy świnia. Nie są w stanie krzyczeć tak jak kot, kura czy krowa. Trudno więc z nimi empatyzować, niełatwo zdać sobie sprawę, że potrafią cierpieć i że każda ryba ma swoją osobowość, doświadczenia, pamięć i umiejętności.

Ryby to zbiorczy termin dla określenie pierwotnie wodnych szczękowców. Należą do nich chrzęstnoszkieletowe (rekiny i płaszczki), których doznaniowość jest dyskusyjna, oraz pierwotnie wodne kostnoszkieletowe (wśród których powstały kręgowce lądowe), których doznaniowość jest bezdyskusyjna mimo braku wyrazu uczuć jaki znamy u ssaków i ptaków. Przedstawione będą przejawy doznań u kościstych (Teleostei), do których należy większość współczesnych ryb, m. in. nieszczęsne karpie.

Andrzej Elżanowski

profesor Andrzej Elżanowski — zoolog i bioetyk, od niedawna związany z Wydziałem „Artes Liberales„ UW. Autor ponad stu prac naukowych, w tym wielu szeroko cytowanych (wg WEB of Science blisko 1200 razy, h-indeks 18). Przez 16 lat pracował w USA i RFN, m.in. jako stypendysta Smithsonian Institution i US National Research Council. Członek ZG Polskiego Towarzystwa Etycznego. Od wielu lat działa na rzecz poprawy losu zwierząt. Jako członek Krajowej Komisji Etycznej ds. Doświadczeń na Zwierzętach w pierwszej kadencji (1999–2003) spowodował wprowadzenie w Polsce skali inwazyjności doświadczeń i przyczynił się do zmian Ustawy o ochronie zwierząt (m.in. usunięcia wyjątków od zakazu uboju bez ogłuszania). Kierował kampanią, która doprowadziła do przyjęcia w r. 2005 Ustawy o doświadczeniach dającej duże uprawnienia komisjom etycznym. Był wiodącym współautorem wyjściowego projektu ostatniej nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt (z 2010 r.), architektem kampanii (2012–2014) przeciwko ubojowi rytualnemu i wiodącym krytykiem rządowego projektu Ustawy o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych i edukacyjnych, co doprowadziło do jej ulepszenia. Wspiera autorytetem bieżące kampanie przeciwko brutalnej eksploatacji zwierząt. Od 1983 wegetarianin, od 2013 weganin.

* * *


Kiedy:16 kwietnia 2018 (poniedziałek), godz. 17:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń
17.04 (wtorek)
Weganizm w praktyce — restauracje i sklepy

Zakupy - Tydzień Weganizmu 2018

Weganizm w praktyce — restauracje i sklepy

W samym środku Tygodnia Weganizmu proponujemy Wam chwilę relaksu i czas na poznanie oferty wegańskich restauracji i sklepów w waszej okolicy lub przez internet. Podzielcie się z nami zdjęciem z tego dnia na FB i pokażcie jak różnorodna i smaczna jest dieta roślinna. Więcej szczegółów w poście konkursowym 17.04 na wydarzeniu FB X Tygodnia Weganizmu. Do zobaczenia! ;-)

Zwiń
18.04 (środa)
Wegańska szafa — spotkanie z projektantami Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem

Jola Słoma i Mirek Trymbulak

Wegańska szafa — spotkanie z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem

W środę 18 kwietnia czeka nas rozmowa na temat zawartości wegańskiej szafy. Zarówno w mediach, jak i codziennych rozmowach przewija się wiele mitów dotyczących wegańskich ubrań i akcesoriów. Słyszymy, że „tylko skórzane buty są zdrowe, bo pozwalają stopom oddychać”, „nic tak jak kożuch nie zapewnia prawdziwej izolacji termicznej” albo że „tylko torebka ze skóry naturalnej może wyglądać elegancko”.

O tym, że weganie nie są skazani na zmęczone stopy i papierowe torby, a zimą mogą bezpiecznie wyjść z domu opowiedzą Wam Jola Słoma i Mirek Trymbulak.

Jola SłomaMirek Trymbulak są weganami i projektantami mody. Oprócz atelier mody stworzyli Pracownię Kulinarną Atelier Smaku, gdzie prowadzą warsztaty. Po zrealizowaniu 12 serii programu kulinarnego dla kanału Kuchnia+, co tydzień udostępniają nowy przepis swojej kuchni wegańskiej na kanale na YouTube (www.ateliersmaku.tv). Atelier Smaku to także autorskie delikatesy na kółkach — food truck, w którym można posilić się na miejscu lub zaopatrzyć się w pierogi, bigosy, pasztety i inne wegańskie pyszności. Mają na swoim koncie kilka książek, m.in. „Nakarmić duszę” i „Ubrać duszę”. Pod koniec roku pojawi się ich kolejna publikacja.

Więcej informacji na stronach www.ateliersmaku.plwww.slomatrymbulak.com.

Naszych gości mieliście okazję spotkać m.in. podczas poprzednich edycji Tygodnia Weganizmu (2009, 2010, 2012).

Vegan Pizza

Tak, dobrze widzicie. Dodatkową atrakcją tego dnia będzie najprawdziwsza wegańska pizza z roślinnym serem przygotowana przez Leonardo Verde. Palce lizać!

Kiedy:19 kwietnia 2018 (czwartek), godz. 17:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń
19.04 (czwartek)
Zastosowanie diety wegańskiej w praktyce — co jeść i z czym łączyć — spotkanie z dietetykiem — Iwoną Kibil


Zastosowanie diety wegańskiej w praktyce - co jeść i z czym łączyć?

Dieta wegańska rodzi wiele pytań:
— Skąd wziąć białko i jak komponować sobie posiłek?
— Czy nie zabraknie mi żelaza i czy jest ono przyswajalne z roślin?
— Czy dieta wegańska wspomaga odchudzanie i detoks?
— Czy posiłki muszą być skomplikowane i czasochłonne a produkty drogie i trudnodostępne?
— Czy trzeba kupować wyłącznie warzywa i owoce ekologiczne?
— Czy jedzenie soi sprawi, że mężczyznom zaczną rosnąć piersi?
— Czy roślinne zamienniki nabiału i mięsa są naprawdę zdrowe i które wybierać?
Na te i wiele innych pytań odpowie Iwona Kibil dietetyk Iwona Kibil podczas wykładu.

— Dowiesz się, jak komponować zdrowy posiłek i zobaczysz przykładowe propozycje dobrze zbilansowanych dań. Będą również przykładowe posiłki dla osób odchudzających się i chcących przytyć 😀
— Które połączenia składników są dobre, które nienajlepsze.
— Poznasz pomysły na przyśpieszenie pracy w kuchni i zdrowe posiłki szybkie w przygotowaniu.
— Przekonasz się, że nie koniecznie musisz kupować produkty drogie i trudnodostępne, a doskonale sprawdzą się produkty ogólnodostępne.
— Dowiesz się, które produkty sklepowe wybierać i na co zwracać uwagę podczas zakupu.
— Na koniec zapewne zdziwisz się, jak wiele mitów żywieniowych krąży w Internecie i utrudnia Ci codzienne życie.

"Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców.

Iwona Kibil

Iwona Kibil — dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej, opartej o produkty roślinne. Właścicielka poradni dietetycznej WegeCentrum i autorka bloga Roślinny dietetyk.

* * *

Vege MIASTO

Uwaga! Tego dnia zapraszamy również na bezpłatną mini-degustację roślinnych pyszności które przygotuje dla Was warszawskie Vege MIASTO. Palce lizać! :)


Kiedy:19 kwietnia 2018 (czwartek), godz. 17:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń
20.04 (piątek)
"Lunchboxowe inspiracje" — pokaz gotowania Anny Jaroszewskiej z bloga Wegania

Wegania

"Lunchboxowe inspiracje" — pokaz gotowania Anny Jaroszewskiej z bloga Wegania

Krępujące burczenie w brzuchu w pracy albo jedzenie czegoś na szybko na mieście, też macie ten problem? Pomyślcie o przygotowaniu własnej wałówki. Dostaniecie dokładnie to, na co macie ochotę, z wybranych przez Was składników i kiedy tylko chcecie, bo pudełko łatwo można zabrać ze sobą. Czy przygotowanie ulubionego lunchboxa wymaga godzin spędzonych w kuchni każdego wieczora? Haha, oczywiście, że nie. O sposobach na przygotowanie idealnego drugiego śniadania opowie Wam twórczyni bloga Wegania

Wegania

Anna Jaroszewska — o sobie samej:

„Szukając swego miejsca na świecie, po latach korporacyjnego drylu, odkryłam, że moim powołaniem jest pomaganie ludziom w zdrowym odżywaniu i rozpalaniu w nich tej iskierki zmieniającej ich dietę i życie na lepsze. Odkrycie wypełniło mnie zapałem, determinacją, marzeniami oraz poczuciem spełnienia.(...) Kilka miesięcy wcześniej ze swego menu wykluczyłam mięso. Wszystkie zalety tej nowej dla mnie diety uzupełniły moją układankę o element uświadamiający mi, jak bardzo można zmienić jakość swojego życia dzięki diecie, diecie bez cierpienia innych istot i jednocześnie super zdrowej. Kilka miesięcy później zrezygnowałam z nabiału i stałam się 100-procentowo roślinożerna po wsze czasy”.

Anna prowadzi tematyczne wegańskie warsztaty, kulinarne szkolenia indywidualne oraz warsztaty kulinarno–coachingowe.

Anna wzięła udział w organizowanych podczas VIII Tygodnia Weganizmu potyczkach blogów kulinarnych należących do programu Weganizm, spróbujesz?. Na zaproszenie Empatii poprowadziła również pokaz gotowania "Wegańskie Święta" w 2016 roku.


Kiedy: 20 kwietnia 2018 (piątek), godz. 16:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!
Nie zapomnijcie dołączyć do wydarzenia na Facebooku.

Zwiń

Przekaż dotację