Program Tygodnia Weganizmu 2017

Warszawa

18.04 (wtorek)
Akcja uliczna „Jestem zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć" z udziałem działacza społecznego Dariusza Gzyry

Akcja portretowa

Akcja uliczna „Jestem zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć”

We wtorek 18 kwietnia spotykamy się na kolejnej odsłonie akcji portretowej „Jestem Zwierzęciem. Myślę, czuję. Chcę żyć”. Wspólnie pokażemy przechodniom portrety zwierząt wykorzystywanych i krzywdzonych przez człowieka. Przypomnimy, że zwierzęta nie są rzeczami, a codzienne wybory ludzi, takie jak pożywienie, ubiór czy rozrywka, często są dla nich wyrokiem.

Akcję poprowadzi działacz społeczny i pomysłodawca happeningu Dariusz Gzyra. Zapraszamy na jego autorską stronę - gzyra.net.

Kilkadziesiąt osób stojących w milczeniu, trzymających plakaty z portretami różnych zwierząt w symboliczny sposób zwraca im osobowości, biografie zabrane przez mechanizm ich wykorzystywania, często przybierający formę przemysłu. Chcemy zaznaczyć, że nie są jedynie numerami, liczbami w statystykach. Każde z nich jest unikalną, czującą jednostką. Są traktowane jak narzędzie, towar, surowiec, rzecz.

Podczas akcji będziemy rozdawać ulotki o weganizmie i prawach zwierząt. Weganizm jest sposobem życia, w ramach którego staramy się minimalizować własny wkład w wykorzystywanie zwierząt. Będzie można porozmawiać na temat zdrowotnych, ekologicznych i etycznych kwestii diety roślinnej.

Znajdź czas na empatię, przyprowadź znajomych, pomóż!


Kiedy: 18 kwietnia 2017 (wtorek), godz. 17:00
Gdzie: Plac Zamkowy

Zwiń
19.04 (środa)
Czyje jest moje ciało — szowinizm gatunkowy a seksizm? — wykład Katarzyny Biernackiej, aktywistki na rzecz praw zwierząt, weganki


Czyje jest moje ciało - szowinizm gatunkowy a seksizm?

Co mają ze sobą wspólnego szowinizm gatunkowy i seksizm? Dlaczego amerykańska feministka napisała książkę "The Sexual Politics of Meat"? W jaki sposób produkcja mleka i jajek wpisuje się w ramy uprzedzeń wobec gatunku i płci? Dlaczego to weganizm, a nie wegetarianizm faktycznie zrywa z szowinizmem gatunkowym? Na te i inne pytania odpowie w swoim wykładzie nasza gościni — Katarzyna Biernacka.

Katarzyna Biernacka

Katarzyna Biernacka — aktywistka na rzecz praw zwierząt, weganka. Działała w Empatii przez 10 lat, obecnie prowadzi bloga slowasawazne.blogspot.pl.

* * *

Leonardo Verde

Uwaga! Tego dnia zapraszamy również na bezpłatną degustację wegańskiej pizzy z roślinnym serem, którą przygotuje dla Was warszawski Leonardo Verde. Palce lizać! :)


Kiedy:19 kwietnia 2017 (środa), godz. 18:00
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Zwiń
20.04 (czwartek)
Zmiana sposobu odżywiania — czy może być łatwo? — wykład psychologa Joanny Bylinki-Stoch


Zmiana sposobu odżywiania — czy może być łatwo?

Zmiana sposobu odżywiania, taka jak wykluczenie z diety mięsa, nabiału, jaj czy innych produktów, niesie ze sobą szereg wyzwań. Nagle nie wiemy, z czego przygotować sobie posiłek, co kupować w sklepie spożywczym, a spotkania w gronie rodzinnym czy przyjacielskim mogą stać się kłopotliwe. Całemu procesowi towarzyszą często silne i całkowicie uzasadnione emocje - frustracja, różne lęki czy też żal. Podczas wykładu uczestnicy dowiedzą się, od czego zależy nasza zdolność do wprowadzania zmian w życiu oraz co można robić, aby taki proces był dla nas po prostu łatwiejszy. Naszym gościem tego dnia będzie Joanna Bylinka-Stoch.

Joanna Bylinka

Joanna Bylinka-Stoch — Joanna Bylinka-Stoch — psycholog specjalizująca się w rozwoju dzieci i dorosłych, coach zdrowia, absolwentka renomowanego ośrodka psychologii rozwojowej The Neufeld Institute w Vancouver w Kanadzie. Współzałożycielka (wraz z mężem) filii The Neufeld Institute w Polsce. Współautorka studiów podyplomowych z Coachingu Zdrowia w Collegium Civitas, członkini Rady Naukowej Fundacji WIEMY CO JEMY, współautorka The Good Question. Prywatnie żona, mama wspaniałej Córki i miłośniczka natury, w tym natury człowieka.

* * *

Vege MIASTO

Uwaga! Tego dnia zapraszamy również na bezpłatną degustację roślinnych pyszności które przygotuje dla Was warszawskie Vege MIASTO. Palce lizać! :)


Kiedy:20 kwietnia 2017 (czwartek), godz. 17:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Zwiń
21.04 (piątek)
"Wegańska majówka" — pokaz gotowania Martyny Saczuk — autorki bloga Jedz Rośliny, prowadzony przez Pawła Ochmana vel Weganona

Jedz Rośliny

"Wegańska majówka" — pokaz gotowania Martyny Saczuk

Pokaz gotowania prowadzony przez zwyciężczynię zeszłorocznej edycji empatycznych potyczek kulinarnych w ramach VIII Tygodnia Weganizmu, Martynę, autorkę bloga Jedz Rośliny. Znajdziecie tam mnóstwo prostych i smacznych przepisów dla każdego, od faszerowanych pieczarek, poprzez indyjską potrawkę z ciecierzycy, aż po lody bananowe o smaku solonego karmelu. Kuchenne specjały Martyny możecie znaleźć również na Youtube'ie i Instagramie. A już wkrótce na naszym blogu pojawi się wywiad z blogerką. Podczas tegorocznego Tygodnia Weganizmu nasza gościni na żywo podzieli się z nami pomysłami na wegańską majówkę, która zbliża się już przecież wielkimi krokami.Pokaz poprowadzi znany i lubiany bloger kulinarny Paweł Ochman, autor bloga Weganon

Jedz Rośliny

Martyna Saczuk — o sobie samej: „Całym sercem uwielbiam lato! Poza gorącą pogodą lubię też czytać książki, fotografować, słuchać muzyki i oczywiście — gotować :) Przez dwa lata byłam wegetarianką, po tym czasie doszłam do wniosku, że jest to dla mnie «za mało» i od 18 września 2015 r. jestem weganką. Kocham zwierzęta i uważam, że powinniśmy traktować wszystkie z nich równo i z szacunkiem, bez znaczenia, czy jest to pies, kot, świnia czy krowa. Poprzez mój blog chcę pokazać, że dieta wegańska nie składa się z trawy i kamieni, a wręcz przeciwnie — jest bardzo urozmaicona, smaczna, ciekawa i zdrowa. A co najlepsze, dzięki niej nie przyczyniamy się tak bardzo do zatruwania środowiska i śmierci milionów niewinnych zwierząt”.

Weganon

Paweł Ochman — o sobie samym: „weganin lubiący gotować, fotografować i publikować to, co się uda wytworzyć z roślin na drodze wielu przemian. Gotowanie to moja pasja, a nie zawód. Staram się ją przekazywać innym. Pokazywać, że kuchnia roślinna jest kolorowa, sezonowa i smaczna. Nie wyobrażam sobie domu bez kuchni. Ja w niej wypoczywam :) Prowadzę warsztaty i pokazy kulinarne dla dzieci i dorosłych”.

Paweł wziął udział w organizowanych podczas VII Tygodnia Weganizmu potyczkach blogów kulinarnych należących do programu Weganizm, spróbujesz? i zajął pierwsze miejsce w głosowaniu publiczności. Na zaproszenie Empatii prowadził również pokazy gotowania Morskie smaki w kuchni wegańskiej, Weganizm na każdą kieszeń (we współpracy ze Stowarzyszeniem Otwarte Drzwi) oraz "Wegańskie przystawki na szybko" w ramach VIII Tygodnia Weganizmu. Zachęcamy do lektury wywiadu z Pawłem: Weganon — przez żołądek do weganizmu.


Kiedy: 21 kwietnia 2017 (piątek), godz. 16:30
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Zwiń
22.04 (sobota)
Dieta roślinna dla każdego — od kołyski do jesieni życia — spotkanie z dietetykiem — Iwoną Kibil


Dieta roślinna dla każdego - od kołyski do jesieni życia

"Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża stanowisko, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania, oraz dla sportowców." Cytat jest pretekstem do wykładu o diecie roślinnej, który poprowadzi dietetyk Iwona Kibil

Iwona Kibil

Iwona Kibil — dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej, opartej o produkty roślinne. Właścicielka poradni dietetycznej WegeCentrum i autorka bloga Roślinny dietetyk.

* * *

Vege MIASTO

Uwaga! Tego dnia zapraszamy również na bezpłatną mini-degustację roślinnych pyszności które przygotuje dla Was warszawskie Vege MIASTO. Palce lizać! :)

Kiedy: 22 kwietnia 2017 (sobota), godz. 16:30
Gdzie: ADN Centrum Konferencyjne, budynek Atrium Tower, al. Jana Pawła II 25

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Zwiń
23.04 (niedziela)
Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

Weganizm, spróbujesz?

Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

W niedzielę 23 kwietnia spotykamy się na kolejnej smacznej odsłonie pojedynku blogów, konkretnie: trzech blogerek i jednego blogera kulinarnego. :) Łączy je weganizm, pasja do gotowania oraz empatyczny program Weganizm, spróbujesz?, który zrzesza już ponad 100 wegańskich blogów kulinarnych.

W tym roku będziecie mieć okazję spróbować pyszności przygotowanych na Waszych oczach przez autora i autorki blogów Blendman, Vege Słodkości, Weganie gotują oraz Wegetalerze i wybrać potrawę, która najbardziej urzeknie Wasze kubki smakowe. Podobnie jak w pozostałe dni warszawskiego Tygodnia Weganizmu zorganizujemy konkurs z nagrodami od naszych sponsorów.

* * *

Blendman

Konrad Budzyk, Blendman o sobie:

"Jestem Konrad vel. Blendman. Weganin od początku 2014 roku. Student dietetyki, bloger i już niedługo dumny autor książki. Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się wtedy, gdy zacząłem intensywnie interesować się płcią przeciwną. W końcu przez żołądek do serca! W moim życiu jedzenie jest bardzo ważne, dlatego wszystko co robię jest z nim związane i mam nadzieję, że tak zostanie. Blog i dietetyka to mój pomysł na życie."

* * *

Vege Słodkości

Justyna Brandys, Vege Słodkości

„Mam na imię Justyna. W spadku po dziadku cukierniku, odziedziczyłam zamiłowanie do tworzenia pysznych słodkości. Bloga prowadzę od 1.5 roku. Staram się w nim pokazać, że wegańskie ciasta i inne słodycze są łatwe do przygotowania, pyszne i zdrowe. Prywatnie jestem szczęśliwą mężatką, mamą i posiadaczką dwóch kotów Bechemota i Małgorzaty. Pracuję w firmie promującej suplementy diety, zdrową żywność i wegański styl życia.”

* * *

Wegetalerze

Marcelina Brewka, Wegetalerze o sobie:

"Mam na imię Marcelina i prowadzę bloga Wegetalerze, który bierze udział w programie Empatii ,,Weganizm, spróbujesz?''. Uwielbiam gotować, a w szczególności piec ciasta, które często robię na zamówienie. Blog powstał z połączenia dwóch pasji- gotowania i fotografii- i tak rozwija się już od ponad 2 lat! Kocham eksperymentować w kuchni, jeść, smakować i próbować nowych rzeczy. Na co dzień uczę się w liceum i sporo czasu poświęcam chemii i mojej Kocie, która bierze czynny udział w powstawaniu postów na bloga. Na potyczki kulinarne przygotuje sushi, które roluje od dobrych paru lat. Na pewno pojawi się moja ulubiona rolka z burakiem! Do zobaczenia! :) "

* * *

Weganka gotuje

Dorota Marszalik, Weganka gotuje o sobie:

"Mam na imię Dorota. Prowadzę bloga „Weganie gotują”, na którym dzielę się przepisami wegańskimi. Początkowo sama, później dołączył do mnie Weganin. Gotuję, bo lubię dobre jedzenie i uśmiech na twarzach tych, z którymi się nim dzielę. Nie zajmuję się tym zawodowo. Tak po prostu dla przyjemności. Jest to jedna z wielu moich pasji. W przerwach pomiędzy gotowaniem zajmuję się pracą z umysłem, nauką, malarstwem, tańcem, podróżowaniem lub jeszcze kilkoma innymi rzeczami. Lubię kolory i różnorodność, dlatego kuchnia roślinna jest dla mnie idealna. Nasz blog jest rodzajem pamiętnika kulinarnego. Pokazuje kolejne eksperymenty i naukę wegańskiego gotowania. Spisujemy przepisy, żeby o nich nie zapomnieć i cieszymy się, jeśli inni mogą z nich skorzystać."

Kiedy: 23 kwietnia 2017 (niedziela), godz. 11:00
Gdzie: Warsztat, pl. Konstytucji 4

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Zwiń

Inne miasta

Szczecin

Program dostępny na Facebooku:
https://www.facebook.com/events/1665126097122337

Zwiń
Toruń

Program będzie dostępny niebawem.

Zwiń

Przekaż dotację