Program Tygodnia Weganizmu 2016

Warszawa

24.04 (niedziela)

Dzień Ziemi — happening prozwierzęcy; trening z Jakubem Sawickim, autorem bloga Plant Punch

Dzień Ziemi

Dzień Ziemi — happening prozwierzęcy; trening z Jakubem Sawickim, autorem bloga Plant Punch

Zapraszamy na nasze stoisko na festynie z okazji Dnia Ziemi. Tego dnia organizujemy m.in. prozwierzęcy happening i konkurs ze znajomości praw zwierząt oraz loterię fantową Koło Fortuny (każdy los wygrywa). Opowiemy o raporcie FAO na temat wpływu produkcji zwierzęcej (hodowla na mięso, jajka i mleko) na zmiany klimatu, będzie też można zapytać nas o stosowanie diety roślinnej na co dzień. Ponadto będziecie mieli okazję poćwiczyć z Jakubem Sawickim — trenerem personalnym, autorem bloga Plant Punch — zbiórka o godzinie 14.45 na trawniku naprzeciwko naszego stoiska. Trening potrwa od godziny 15.00 do 16.15. Weźcie wygodne ubranie i obuwie, butelkę wody i ręcznik.

* * *

Plant Punch

Jakub Sawicki (o sobie samym):

„Jestem trenerem personalnym, któremu marzy się żyć w społeczeństwie zdrowych, sprawnych i szczęśliwych ludzi nieobawiających się otyłości, cukrzycy, osteoporozy czy chorób sercowo-naczyniowych. Kiedyś chciałem zostać lekarzem, ale doszedłem do wniosku, że zrobię więcej dobrego, ucząc moich podopiecznych, jak zapobiegać, jak dbać i jak unikać ryzyka zamiast naprawiać to, co zostało zniszczone.

Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem. Wierzę w medycynę zapobiegawczą opartą na zdrowych, rozsądnych nawykach żywieniowych, na odpowiedniej ilości ruchu i aktywności fizycznej rozumianej jako higiena ciała i umysłu oraz na praktyce korekcyjnej i reedukacji prawidłowych wzorców ruchowych i prawidłowej postury”.

* * *

Primavika - Tydzień Weganizmu 2016 - Stowarzyszenie Empatia

Tego dnia będziecie mieli również okazję załapać się na degustację produktów naszego wieloletniego sponsora — Primaviki. Wpadajcie, te smakowitości nie zjedzą się same! ;)


Więcej informacji o Dniu Ziemi na Polu Mokotowskim: www, Fb

Mapa Dzień Ziemi 02 2016 Mapa Dzień Ziemi 01 2016


Kiedy: 24 IV 2016 (niedziela), godz. 10:00-18:00
Gdzie: Pole Mokotowskie

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorka wydarzenia: Iwona Kossowska
Iwona Kossowska

Zwiń
25.04 (poniedziałek)

„Wegańskie przystawki na szybko” — pokaz gotowania Pawła Ochmana, autora bloga Weganon

Weganon

„Wegańskie przystawki na szybko” — pokaz gotowania Pawła Ochmana, autora bloga Weganon

Pokaz gotowania prowadzony przez autora znanego i lubianego bloga kulinarnego Weganon. Aż trudno uwierzyć, że choć blog jest tak młody (w grudniu 2015 roku obchodził pierwsze urodziny), jego autor zdążył już opublikować ponad 500 przepisów! Podczas VIII Tygodnia Weganizmu Paweł na żywo podzieli się z nami pomysłami na szybkie przystawki, które można zaserwować zarówno na spontanicznym spotkaniu z przyjaciółmi, jak i w razie niespodziewanych odwiedzin niekoniecznie najukochańszej cioci :)

Podczas pokazu skosztujecie i dowiecie się, jak przygotować:

  • pastę z jarmużu z dodatkami na pieczywo,
  • placki z musu owocowego z konfiturą,
  • hummus z czosnkiem niedźwiedzim,
  • hummus z pieczoną dynią,
  • wegańskie rafaello.

Weganon

Paweł Ochman — o sobie samym: „weganin lubiący gotować, fotografować i publikować to, co się uda wytworzyć z roślin na drodze wielu przemian. Gotowanie to moja pasja, a nie zawód. Staram się ją przekazywać innym. Pokazywać, że kuchnia roślinna jest kolorowa, sezonowa i smaczna. Nie wyobrażam sobie domu bez kuchni. Ja w niej wypoczywam :) Prowadzę warsztaty i pokazy kulinarne dla dzieci i dorosłych”.

Paweł wziął udział w organizowanych podczas VII Tygodnia Weganizmu potyczkach blogów kulinarnych należących do programu Weganizm, spróbujesz? i zajął pierwsze miejsce w głosowaniu publiczności. Na zaproszenie Empatii prowadził również pokazy gotowania Morskie smaki w kuchni wegańskiej oraz Weganizm na każdą kieszeń (we współpracy ze Stowarzyszeniem Otwarte Drzwi). Zachęcamy również do lektury wywiadu z Pawłem: Weganon — przez żołądek do weganizmu.


Kiedy: 25 IV 2016 (poniedziałek), godz. 17:00
Gdzie: Centrum Paca, ul. Paca 40 (Fb)

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorka wydarzenia: Alicja Spodenkiewicz
Alicja Spodenkiewicz

Zwiń
26.04 (wtorek)
Weganin wśród niewegan — jak sobie radzić w domu, w pracy i na imprezie. Dyskusja z psychologiem


Weganin wśród niewegan — jak sobie radzić w domu, w pracy i na imprezie. Dyskusja z psychologiem

Wybór weganizmu nie dzieje się w próżni. Wpływa na nasze funkcjonowanie w rodzinie, wśród znajomych i w pracy, gdzie — jak dotąd — większość osób nie jest weganami. Ta sytuacja jest często wyzwaniem, bywa trudna, może sprzyjać konfliktom. Jak być weganinem wśród niewegan i nie zwariować? Jak zachować się, kiedy kolega z pracy czuje się upoważniony do egzaminowania nas z biologii? Co zrobić, gdy babcia wmusza nam „rybkę”? Czy można przyjaźnić się z kimś, kto rozczarował nas swoją postawą wobec zwierząt? Na te i inne pytania odpowie nasz gość — Joanna Bylinka-Stoch, z którą rozmawiać będą Katarzyna Biernacka i Joanna Andrusiewicz.

Joanna Bylinka

Joanna Bylinka-Stoch — psycholog specjalizująca się w rozwoju dzieci i dorosłych, coach zdrowia, w trakcie intensywnego szkolenia w The Neufeld Institute w Vancouver w Kanadzie oraz pisania doktoratu na Wydziale Psychologii UW. Współautorka studiów podyplomowych z Coachingu Zdrowia w Collegium Civitas, członkini Rady Naukowej Fundacji Wiemy Co Jemy, współautorka bloga The Good Question. Prywatnie żona, mama wspaniałej Córki i miłośniczka natury.

* * *

Vegan Pizza

Uwaga! Tego dnia zapraszamy również na bezpłatną degustację wegańskiej pizzy z roślinnym serem, którą przygotuje dla Was warszawska Vegan Pizza. Palce lizać! :)


Kiedy: 26 IV 2016 (wtorek), godz. 18:00
Gdzie: Instytut Badań Literackich PAN, ul. Nowy Świat 72,
sala 144 im. Adama Mickiewicza

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorki wydarzenia: Katarzyna Biernacka, Joanna Andrusiewicz
Katarzyna Biernacka Joanna Andrusiewicz

Zwiń
27.04 (środa)
Przemiana, która inspiruje! Pokaz filmu „Peaceable Kingdom. The Journey Home” i prezentacja o powodach, które powstrzymują nas przed przejściem na weganizm

Peaceable Kingdom

Przemiana, która inspiruje! Pokaz filmu „Peaceable Kingdom. The Journey Home” i prezentacja o powodach, które powstrzymują nas przed przejściem na weganizm

Hodowca bydła, który radzi, by w diecie było 0% produktów odzwierzęcych? Właściciele fermy mleczarskiej, którzy stworzyli schronisko? Co takiego się stało, że postanowili przestać krzywdzić zwierzęta? Zobaczcie historię niezwykłej przemiany — mamy nadzieję, że będzie inspirująca! Zapraszamy na pokaz filmu „Peaceable Kingdom. The Journey Home” — dokumentu zrealizowanego przez Jenny Stein i Jamesa LaVecka z Tribe of Heart. Jest to pierwszy pokaz z polskimi napisami przygotowanymi przez Stowarzyszenie Empatia.


Przed projekcją filmu zapraszamy na prezentację Katarzyny Biernackiej, prezeski Empatii, „O małych i dużych «ale», które powstrzymują nas przed przejściem na weganizm (a nie powinny)”.

* * *

YEStem - Tydzień Weganizmu 2016 - Stowarzyszenie Empatia

Tego dnia będziecie mieli okazję załapać się na poczęstunek przygotowany przez YEStem — firmę oferującą wegański catering na każdą okazję :)


Kiedy: 27 IV 2016 (środa), godz. 18:00
Gdzie: Centrum Łowicka, ul. Łowicka 21

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorka wydarzenia: Katarzyna Biernacka
Katarzyna Biernacka

Zwiń
28.04 (czwartek)
„Co w trawie piszczy, czyli na co powinni zwracać uwagę roślinożercy. 10 zasad układania zdrowej diety roślinnej” — spotkanie z dietetyczkami


„Co w trawie piszczy, czyli na co powinni zwracać uwagę roślinożercy. 10 zasad układania zdrowej diety roślinnej” — spotkanie z dietetyczkami

Jak bilansować codzienną dietę? Co dodać do posiłku, aby wydobyć z niego więcej składników? Techniki kulinarne i techniki obróbki wstępnej — w jaki sposób poprawić przyswajalność składników odżywczych w diecie roślinnej? Praktyczne wskazówki, które odmienią Twoją dietę ;)

Iwona Kibil

Iwona Kibil — dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej, opartej o produkty roślinne. Właścicielka poradni dietetycznej WegeCentrum. Członkini Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, akcji Szczęśliwi Bez Cukru. Uczestniczka wielu kursów, szkoleń i konferencji. Autorka ebooka „Weganka w ciąży” i współautorka książki „Uodpornij się jedząc świadomie”. Autorka bloga Roślinny dietetyk. Od ponad trzech lat prowadzi warsztaty dietetyczne, wykłady i szkolenia oraz warsztaty kulinarne.

Małgorzata Sobczyk

Małgorzata Sobczyk — dietetyk, specjalistka diet roślinnych. Współautorka książki „Uodpornij się jedząc świadomie”. Członkini akcji Szczęśliwi Bez Cukru. Fascynuje się wpływem żywienia na funkcjonowanie organizmu oraz patofizjologię chorób cywilizacyjnych. Ciągle poszerza swoją wiedzę oraz umiejętności, uczestnicząc w konferencjach i warsztatach. Poza żywieniem jej pasją są górskie wspinaczki. Autorka bloga ZaŻarcie.

* * *

Krowarzywa

Uwaga! Już tradycyjnie podczas wydarzenia dietetycznego proponujemy bezpłatną degustację rewelacyjnych wegańskich miniburgerów od nieocenionych przyjaciół z Krowarzywa! Po te burgery ustawiają się dłuugie kolejki, w tym dniu zapraszamy na nieodpłatny poczęstunek :)


Kiedy: 28 IV 2016 (czwartek), godz. 18:00
Gdzie: Millenium Plaza, Al. Jerozolimskie 123a (błękitny wieżowiec),
26 piętro, sala A

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynator wydarzenia: Adam Gac
Adam Gac

Zwiń
29.04 (piątek)

„Wegańskie kosmetyki: co, gdzie, jak?” — spotkanie z Katarzyną Konopą


„Wegańskie kosmetyki: co, gdzie, jak?”
— spotkanie z Katarzyną Konopą

Podczas spotkania zostaną poruszone m.in. następujące zagadnienia:

  • co to jest wegański kosmetyk i jak go rozpoznać w sklepie,
  • jakie strategie przyjmować na zakupach,
  • źródła informacji o kosmetykach wegańskich,
  • składniki kosmetyków,
  • testy kosmetyków na zwierzętach,
  • certyfikaty i oznaczenia na opakowaniach,
  • wegański makijaż.

PINK MINK Studio

Katarzyna Konopa o sobie samej: „Pasjonatka zdrowego trybu życia i ekologii, od ponad 25 lat wegetarianka, a od wielu weganka. Jestem absolwentką Architektury Wnętrz i kursów charakteryzacji w London Institute oraz Varsavianistyki na UW, a także — a raczej przede wszystkim — mamą 5-letniego Tymona. Na stałe współpracuję z Magazynem VEGE, dla którego co miesiąc tworzę autorski edytorial makijażowy, robię wywiady, organizuję sesje z gwiazdami oraz piszę na temat kosmetyków i ich składników”.

Katarzyna Konopa prowadzi firmę PINK MINK Studio oferującą makijaż profesjonalny z wykorzystaniem wyłącznie kosmetyków i farbek nietestowanych na zwierzętach oraz całkowicie wolnych od odzwierzęcych składników.

* * *

Vegemiasto - Tydzień Weganizmu 2015 - Stowarzyszenie Empatia

Uwaga: podczas spotkania będziecie mieli okazję skosztować pyszności przygotowanych przez Vegemiasto. Zapraszamy :)


Kiedy: 29 IV 2016 (piątek), godz. 18:00
Gdzie: Millenium Plaza, Al. Jerozolimskie 123a (błękitny wieżowiec),
15 piętro, sala nr 3

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorka wydarzenia: Iwona Kossowska
Iwona Kossowska

Zwiń
30.04 (sobota)

Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

Weganizm, spróbujesz?

Kulinarne potyczki blogów biorących udział w programie Empatii „Weganizm, spróbujesz?”

W sobotę 30 kwietnia spotykamy się na kolejnej smacznej odsłonie pojedynku blogów, konkretnie: czterech blogerek kulinarnych :) Łączy je weganizm, pasja do gotowania oraz empatyczny program Weganizm, spróbujesz?, który zrzesza już ponad 100 wegańskich blogów kulinarnych.

W tym roku będziecie mieć okazję spróbować pyszności przygotowanych na Waszych oczach przez autorki blogów Jedz rośliny, Wegania oraz Wegańska babeczka i wybrać potrawę, która najbardziej urzeknie Wasze kubki smakowe. Podobnie jak w pozostałe dni warszawskiego Tygodnia Weganizmu zorganizujemy konkurs z nagrodami od naszych sponsorów.

* * *

Jedz rośliny

Martyna Saczuk, Jedz rośliny o sobie:

„Całym sercem uwielbiam lato! Poza gorącą pogodą lubię też czytać książki, fotografować, słuchać muzyki i oczywiście — gotować :) Przez dwa lata byłam wegetarianką, po tym czasie doszłam do wniosku, że jest to dla mnie «za mało» i od 18 września 2015 r. jestem weganką. Kocham zwierzęta i uważam, że powinniśmy traktować wszystkie z nich równo i z szacunkiem, bez znaczenia, czy jest to pies, kot, świnia czy krowa. Poprzez mój blog chcę pokazać, że dieta wegańska nie składa się z trawy i kamieni, a wręcz przeciwnie — jest bardzo urozmaicona, smaczna, ciekawa i zdrowa. A co najlepsze, dzięki niej nie przyczyniamy się tak bardzo do zatruwania środowiska i śmierci milionów niewinnych zwierząt”.

* * *

Wegania

Anna Jaroszewska, Wegania o sobie:

„Szukając swego miejsca na świecie, po latach korporacyjnego drylu, odkryłam, że moim powołaniem jest pomaganie ludziom w zdrowym odżywaniu i rozpalaniu w nich tej iskierki zmieniającej ich dietę i życie na lepsze. Odkrycie wypełniło mnie zapałem, determinacją, marzeniami oraz poczuciem spełnienia.(...) Kilka miesięcy wcześniej ze swego menu wykluczyłam mięso. Wszystkie zalety tej nowej dla mnie diety uzupełniły moją układankę o element uświadamiający mi, jak bardzo można zmienić jakość swojego życia dzięki diecie, diecie bez cierpienia innych istot i jednocześnie super zdrowej. Kilka miesięcy później zrezygnowałam z nabiału i stałam się 100-procentowo roślinożerna po wsze czasy”.

Anna prowadzi tematyczne wegańskie warsztaty, kulinarne szkolenia indywidualne oraz warsztaty kulinarno–coachingowe.

* * *

Wegańska babeczka

Katarzyna Kuczek, Wegańska babeczka o sobie:

„Założyłam bloga, ponieważ chciałam stworzyć takie miejsce, gdzie ludzie mogliby wyszukiwać proste, roślinne przepisy. Weganizm jest zdrowym trybem życia, dzięki któremu stajemy się świadomi tego, co jemy, bez konieczności krzywdzenia innych istot. Decyzję o przejściu na weganizm uważam za mój najlepszy wybór i zdecydowanie namawiam do tego innych!”.

* * *

Primavika - Tydzień Weganizmu 2016 - Stowarzyszenie Empatia

Dla tych, którzy z jakichś względów nie załapią się na poczęstunek w Dniu Ziemi, dobra wiadomość — tego dnia ponownie będzie okazja do degustacji produktów Primaviki. Wpadnijcie koniecznie! ;)


Kiedy: 30 IV 2016 (sobota), godz. 15:30
Gdzie: Centrum Paca, ul. Paca 40 (Fb)

Wstęp bezpłatny i bez rezerwacji!

Koordynatorki wydarzenia: Ania Piszczek, Magda Ulinowicz
Ania Piszczek Magda Ulinowicz

Zwiń

Inne miasta

Bytom

Bytomski Tydzień Weganizmu

Organizator: bytom.veg (Fb)
Zapisy tel. i sms: 881 361 773
Mail: bytom.veg@gmail.com
Wydarzenie i aktualności na Fb: Bytomski Tydzień Weganizmu

Bytomski Tydzień Weganizmu

Zwiń
Katowice

Tydzień Weganizmu w Zielonym Moście

Organizator: Zielony Most
Wydarzenie i aktualności na Fb: Tydzień Weganizmu w Zielonym Moście

Wraz ze Stowarzyszeniem Empatia zapraszamy Was do świętowania tegorocznego Tygodnia Weganizmu! :) U nas to święto trwa cały rok, ale jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o wegańskiej kuchni i wegańskim stylu życia, teraz macie wyjątkową okazję! Cały tydzień wypełnimy spotkaniami, warsztatami i zajęciami, które przybliżą Wam nasz świat ;)

Startujemy od poniedziałku do piątku o 17:00!

Tydzień Weganizmu w Zielonym Moście: program

Poniedziałek, 25.04.2016

Nowy tydzień zaczynamy od spotkania z dziewczynami z bloga Muscle Pie. Opowiedzą nam one, czy możliwe jest pogodzenie sportowego stylu życia z dietą wegańską i czy sportowcy weganie mają szanse na zdobywanie najwyższych stopni na podium ;)

Wtorek, 26.04.2016

Czas na gotowanie! Nasi szefowie kuchni przygotują dla Was proste, pożywne i przede wszystkim pyszne wegańskie dania! Przyjdźcie podpatrzeć, jakie triki stosują profesjonaliści i sprawdźcie, czy możecie zrobić je też w domu ;)

Środa, 27.04.2016

Weganizm pod lupą dietetyka, czyli chwil kilka spędzonych w towarzystwie dietetyk Marzeny Rojek, która m.in. podpowie, jak bezpiecznie zamienić dietę wegetariańską w wegańską, skąd czerpać kluczowe składniki pokarmowe, które suplementy są faktycznie wegańskie i czy istnieją przeciwskazania do wegańskiej diety.

Czwartek, 28.04.2016

Wegańska dieta to nie tylko jedzenie — to również wyjątkowe wina i rzemieślnicze piwa produkowane bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, zapraszamy Was na degustację win — czwartek upłynie nam w dość luźnej atmosferze — zwłaszcza że i ceny będą baaaardzo atrakcyjne ;)

Piątek, 29.04.2016

To zdecydowanie najprzyjemniejszy dzień w tygodniu! I nie tylko dlatego, że zaczyna się weekend ;) Dziś odwiedzą nas przedstawiciele przychodni weterynaryjnej Omniwet, którzy opowiedzą najmłodszym, jak powinno obchodzić się ze zwierzętami, na co uważać w kontaktach z nimi i jak się nimi opiekować. Prelegentki nie będą same — przyprowadzą ze sobą psich przyjaciół, którzy pozwolą na tarmoszenie, głaskanie i przytulanie! A na wszystkie dzieciaki, które nas odwiedzą, czekać będzie słodka niespodzianka ;)


Wstęp na wszystkie wydarzenia jest BEZPŁATNY! A przez cały tydzień na hasło WEGANIZM 10% zniżki :) Zapraszamy! :)

Zielony Most - Tydzień Weganizmu 2016 - Stowarzyszenie Empatia

Zwiń
Olsztyn

Tydzień Weganizmu w Olsztynie

Organizatorzy: Wegetujemy Bistro, Hobbiton, Dog Point, Planeta 11
Wydarzenie i aktualności na Fb: Tydzień Weganizmu w Olsztynie

Zdrowo żyj, trawę żryj!
Świętowanie Tygodnia Weganizmu w Olsztynie

Z okazji Tygodnia Weganizmu przypadającego na ostatni tydzień kwietnia (24-30 kwietnia) Wegetujemy Bistro, Hobbiton, Dog Point oraz Planeta 11 z ogromną radością zapraszają na wegańskie świętowanie w czwartek 28.04.2016 r.

Spotkaj się z nami w Wegetujemy Bistro przy ul. Mrongowiusza 3 w Olsztynie, poznaj weganizm z różnych punktów widzenia oraz, co najważniejsze, zasmakuj w przepysznych, zdrowych i jak zawsze kolorowych daniach roślinnych!

Drzwi otwieramy o godzinie 16:30.

Program

16:30 — kuchnia społeczna + konkurs na najlepsze danie wegańskie (100% kuchnia roślinna — bez dodatku produktów mlecznych, jaj, miodu i innych składników pochodzenia zwierzęcego).

Jeśli chcesz wziąć udział w konkursie, prześlij nam swoje zgłoszenie na adres e‑mail: biuro@hobbiton.pl — podaj swoje imię i nazwisko, numer telefonu oraz nazwę i podstawowe składniki dania.

Nie obejdzie się też bez nagród. Do wygrania bestsellerowa książka Marty Dymek — Jadłonomia oraz vouchery do Wegetujemy Bistro.

Wyniki konkursu o godzinie 18:30.

W przypadku kuchni społecznej zasady są proste — zabierasz ze sobą przynajmniej jedno danie w wersji roślinnej lub za jedynie 5 zł możesz spróbować dań innych uczestników kuchni.

17:00 — spotkanie z Rafałem Kamińskim — zawodnikiem i trenerem muay thai w Academia Gorila Olsztyn, weganinem, ambasadorem kampanii Jasna Strona Mocy, który przedstawi męski punkt widzenia diety roślinnej oraz stosowania jej przez osobę uprawiającą sport zawodowo.

17:30 — spotkanie z Patrycją Fijał — dietetyczką, która opowie o zdrowotnym aspekcie weganizmu oraz najnowszych odkryciach i zaleceniach lekarzy.

Pozostałe atrakcje

Biblioteka świadomego człowieka — zbiór obejmujący najciekawsze i najbardziej wartościowe książki z zakresu praw zwierząt, etyki, jedzenia oraz kuchni roślinnej, w tym książki kucharskie, a także magazyn Vege. Dla chętnych lista pozycji wartych uwagi.

Dla wszystkich zainteresowanych wprowadzeniem weganizmu w życie będziemy mieli specjalnie opracowane startery, które pomogą zdrowo i przyjemnie przejść na dietę roślinną.

Jeśli kochasz zwierzęta, interesujesz się zdrowym stylem życia, lubisz poszerzać swoje horyzonty i poznawać ciekawe osoby lub po prostu lubisz smacznie zjeść — nie może Cię tam zabraknąć! Weź swoją rodzinę, przyjaciół, szefa i psa i spotkajmy się po Jasnej Stronie Mocy! ;)

Wegetujemy Bistro - Tydzień Weganizmu 2016 - Stowarzyszenie Empatia

Zwiń

Przekaż dotację